Hoe financiering te vinden voor een verpleegkundig preventieproject?

Werk je in de zorg en wil je net even wat extra’s kunnen bieden voor een groep mensen dat extra aandacht nodig heeft? Ben je van plan bijvoorbeeld een wandelgroepje voor mensen met rollator te beginnen? Is het je wens om op een soepfiets te rijden naar dakloze mensen? Of een brei-café voor slechtzienden? Een jaarlijkse verwendag voor mantelzorgers? Ik noem maar wat ideeën…

Preventieprojecten als onderdeel van ons vak

Al enkele jaren ben ik als verpleegkundige betrokken bij (en oprichter van) het Parkinson Café in Ede. Een Parkinson Café bevordert lotgenotencontact en kennis over gezondheid betreffende de ziekte. Omdat een Parkinson Café enorm veel raakvlakken heeft op verpleegkundig gebied én hier behoefte aan was, omarm ik dit als onderdeel van mijn werk. Gelukkig dat Buurtzorg mij hier de ruimte voor geeft en ik neem aan dat andere organisaties ook ruimte geven om verpleegkundigen nuttige, preventieve projecten te laten organiseren. Het is nou eenmaal een onderdeel van ons vak, want sla de beroepscode maar eens open. Met preventieprojecten help je mensen al gauw verder qua kennis, sociale contacten en coping. Zo draag je bij aan een betere toekomst voor kwetsbare groepen.

‘Maar er is nergens geld voor’

Om een project te financieren is er geld nodig en dat is meestal niet beschikbaar. Op mijn uurloon na (waarvoor dank), ‘krijg’ ik verder geen geld om koffie te kopen of sprekers te regelen voor mijn project. Uitdaging! Je kunt hier als verpleegkundige best creatief mee omgaan. Natuurlijk heeft het team wel een geldpotje, maar laten we dat vooral voor teamdingen of je bestaande cliëntenbestand gebruiken. Je project staat steviger op zijn benen als je onafhankelijk de middelen regelt. Hoe doe je dat?

Niet het wiel opnieuw uitvinden

Vaak zijn er ergens in het land al activiteiten georganiseerd waar je project raakvlakken mee heeft. Ga na of je idee voor het project overlapt met bestaande of reeds uitgevoerde projecten. Spits je oren in gesprekken met cliënten en andere zorgverleners voor nuttige contactpersonen. Zoek het internet af naar patiëntenverenigingen met initiatieven, buurthuizen hun activiteiten, vrijwilligers van groepen met sociaal-maatschappelijke voordelen en eventueel de gemeente. Heeft je team al een sociale kaart? Pak die er eens bij of maak meteen een update hiervan, nu je hier toch mee bezig bent. Welke contactpersonen zouden jou de juiste weg kunnen wijzen? Waarom zijn projecten of vrijwilligers in het verleden gestopt? Waar kwam het geld vandaan? Zoek het uit, omdat je niet in dezelfde valkuil wil vallen. Finetune waar de mensen behoefte aan hebben en weeg dit af met de mogelijkheden. En probeer na enige voorbereiding al iets van een financieel plaatje voor ogen te hebben (begroting).

Zo kwam ik, dankzij zorgverleners en cliënten, eerst bij een contactpersoon van tweejaarlijkse, grote en succesvolle bijeenkomsten voor mensen met parkinson die ermee gestopt was en hij legde me uit waarom. Daarna klopte ik aan bij de patiëntenvereniging met vergelijkbare, meer kleinschalige projecten, maar met een specifieke richtlijn. Een beetje water bij de wijn doen heeft geholpen en het doel voor de groep mensen die ik voor ogen had is hierdoor wel geslaagd.

Sponsorwerving

Als er iets is wat verpleegkundigen liever niet willen is dat meestal: om aandacht vragen om zelf geholpen te worden. Laat staan om geld vragen. Check maar eens onze lonen… (geintje natuurlijk). Wij zijn meestal degenen die een ander helpen en niet andersom. En in the picture staan we al helemaal niet graag. Toch heb je wel een beetje lef nodig bij een project. Het helpt om helder te hebben waarvoor je het project DOET. En dan met name als je denkt als verpleegkundige: is het alleen de soep die je met de soepfiets aanbiedt aan daklozen of zit er meer achter? Is het belangrijk dat een slechtziende weet hoe ze een verloren steek weer op de breinaald kan zetten of zit er meer achter? Waarom zou je ouderen mee laten doen aan een rollatorloop? Zet alle voordelen op een rij, want daar ben je goed in: ziedaar je verpleegkundige onderbouwing met maatschappelijk belang. Leg dit uit aan mensen die misschien wat minder verstand hebben van zorg, maar je wel wat te bieden zouden kunnen hebben (bijvoorbeeld geld, een ruimte, versnaperingen of leuke weggeefkadootjes) en het maakt het proces om je idee voor elkaar te krijgen wat makkelijker.

Vergeet niet: bedank je sponsor

Om sponsoren te kunnen bedanken voor hun bijdrage is het meestal gewenst dat je hun naam of logo en medewerking deelt aan de buitenwereld in combinatie met je mooie project. Ze willen natuurlijk in een positief daglicht staan. Dit kun je doen door het nieuws te delen in media. De site van de lokale krant heeft misschien wel de mogelijkheid artikelen in te sturen. Schrijf een mooi stukje over je project met een toepasselijke, mooie foto en wellicht plaatsen ze het in de krant en anders wel op de website (vergeet niet de portretrecht/auteursrecht op de foto). Verder kun je bijvoorbeeld een Facebook-pagina aanmaken van je project om je nieuws te delen in het openbaar. Kun je gelijk je sponsor in benoemen en taggen voor dat leuke bedrag. Bovendien zijn deelnemers en betrokkenen via sociale media toch ook graag op de hoogte.

Deel je ontvangen sponsoring onder de deelnemers van je project en/of plak het logo ergens bij: in uitnodigingen, verslagen, presentaties, middelen die je gebruikt tijdens het project, enzovoorts. Denk aan pennen en kladblokjes tijdens een bijeenkomst, een bedankpagina in een presentatie, een veiligheidsvestje of ballonnen met logo tijdens een buitenactiviteit, een leuk presentje voor een spreker van een wijnhandelaar die je even benoemd, weggeefkadootjes (goodies) van een toepasselijk bedrijf als leuke afsluiter voor deelnemers , enzovoorts. Het zijn allemaal de sprinkles op de cupcake.

Ik hoor je denken: ‘dit is níks voor mij. Laat iemand anders de show doen en mij gewoon mijn rondje cliëntenzorg.’ Maar misschien krijg je de smaak te pakken en denk je ook: ‘Mwah, ik zie er wel wat in ja.’ Wat het ook is, of je nou een gevoel van afkeer hebt gekregen of niet; houd in gedachten waarvoor je het allemaal DOET.

Vrijwilligers zijn goud waard

Mocht je voor je project gebruik gaan maken van vrijwilligers, bedenk dan dat vrijwilligers schaars zijn. Wees extra lief voor ze. Ga na of de activiteit voor hen wel vol te houden is en wat zij nodig hebben om lekker mee te kunnen werken. Bedank ze ook voor hun werk, mondeling in een praatje of in het publiek, maar ook bijvoorbeeld jaarlijks met kerst door middel van een presentje. En vraag bovendien wat zij van het project vinden en luister naar wat goed gaat of beter kan.

Ik laat het hierbij voor nu, ik hoop dat ik zorgverleners heb warm gemaakt om tóch nog eens goed na te denken over dat briljante idee wat in hun hoofd op kwam. Misschien komen de tips nog van pas. Mocht ik meer informatie hebben dan zal ik de blog updaten. Hieronder eindig ik met een overzicht.

Handtekening Ramona

Print uit: handige adresjes voor…

Financiële ondersteuning

 • Coöperatiefonds van de Rabobank
 • Supermarkten die iets willen doen voor een goed doel (Albert Heijn, Lidl, Jumbo…)
 • Bouwbedrijven
 • Crowdfunding
 • Gemeente (WMO)

Steun in natura

Denk aan koffie, thee koekjes, bedankjes voor sprekers, de soep voor de soepfiets, de sprinkles op de cupcake…

 • Supermarkten
 • Bloemisten
 • Wijnhandelaren
 • Groothandels
 • Slager, groenteboer, bakker, drogist…
 • Rotary
 • Wees zelf creatief

Ruimtes

 • Kerken
 • Verzorgingshuizen
 • Scholen
 • Sportcentra
 • Wijkcentra
 • Bibliotheken
 • Cultuurcentra
 • Horeca

Vrijwilligers

 • Zoek op de site van de gemeente naar vrijwilligers
 • Vraag na bij patiëntenverenigingen
 • Zoek in lotgenotengroepen (Facebook!) naar initiatiefnemers of kartrekkers
 • Vraag studenten (denk aan maatschappelijke stage of portfolio opbouw)
 • Maak de vraag om vrijwilligers kenbaar in je uitnodiging of verslagen
 • Maak gebruik van je eigen netwerk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *