Parkinson Café ‘In beweging!’ Ede 13 juni 2019

Parkinson Café Ede

Afgelopen donderdag was het weer tijd voor het Parkinson Café! Dit keer met het thema ‘Beweging’. Twee workshops werden gegeven: een dansworkshop van Natalie Lewin en een parcours met obstakels door fysiotherapeuten Bram en Dorien.

Workshop dansen

Dansen kan ook op een stoel, waardoor dit voor bijna iedereen met de ziekte van Parkinson mogelijk is. Natalie heeft veel ervaring met deze speciale vorm van dansen en ze weet iedereen mee te slepen in haar enthousiasme. Ook als je niks met dansen denkt te hebben weet ze je mee te laten doen. Ze laat armen en benen zwieren, mensen lachen en ontspannen. Ze heeft originele ideeën om belangrijke spiergroepen te gebruiken. Echt een aanrader.

Obstakel parcours

Bram en Dorien zetten in een gymzaal iets verderop een parcours uit. Één voor mensen met een rollator en één voor mensen zonder hulpmiddelen. Er moet geraapt, gemikt en gegooid worden, door smalle paadjes gelopen worden en gezigzagd om pionnen. Her en daar staan nog wat opstapjes. Een zachte bank vlak voor het einde van het parcours stond er om overheen te klimmen of te schuiven, welke in de praktijk vaker als rustpunt en hangplek werd gebruikt 🙂 Gesprekken kwamen bij de bank op gang totdat het tijd was om in een mand te mikken en dan kon men vervolgens weer aansluiten aan het begin van het parcours. Het doel van het parcours was om dagelijkse obstakels in huis te oefenen, met wat coördinatie- en balanstraining.

Met hulp van kinderen

Kinderen van DOK-Ede hielpen in de gymzaal mee om alle spullen op hun plek klaar te leggen en ouderen een handje te helpen, letterlijk en figuurlijk. Superleuk om jonge kinderen met ouderen zo samen bezig te zien in een spel. Vervolgens werd er na het parcours door de kinderen nog een korte demo Rhönraden gegeven. Leuk om te zien!

Naborrelen

Na de workshops kwam de groep weer samen in wijkcentrum de Velder voor een drankje en een versnapering. Mensen raken al gauw aan de praat en ik merk dat de groep, zeker de harde kern van zo’n 40 lotgenoten, in de loop van het jaar ook steeds hechter wordt. Tijdens het geroezemoes van alle gesprekken werd de barbecue aangestoken en konden degenen die zich hadden opgegeven nog blijven voor een maaltijd.

Aan de reacties te zien was dit weer een klapper van een Parkinson Café. Supertrots ben ik op iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt!

Parkinson Café Beweging

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *