Even dit en dat #8 | Scholing, meedoen in onderzoek en mijn steunkousen weer aan!

Er zit weer bijna een werkweek op! Deze zondagavond heb ik zelfs nog dienst, maar ik heb afgelopen week ook wat dagen gewerkt dus ik neem je kort even mee wat er te beleven viel.

Scholing zorgplannen

De rondleiding bij een dagbehandeling ging overigens niet door deze week. Jammer! Maar er komt vast een andere keer. Ondertussen heb ik wel een oude livestream bekeken die twee jaar geleden voor het BIS(= Buurtzorg Informatie Systeem)-expertnetwerk gemaakt werd. Ik wist namelijk nog niet zeker of ik wel voldoende over het Omaha weet om mezelf ‘expert’ te mogen noemen. Nu viel me dit reuze mee en weet ik ruim voldoende om in het expertnetwerk te functioneren.

De dag erna gaf ik hulp in een team héél dichtbij huis om de zorgplannen kwalitatief op hoger niveau te zetten. Dit was voor iedereen weer leerzaam en goed om te doen. Vandaar dat de livestream nog goed van pas kwam deze week. Om een scholing te geven houd ik mezelf ook weer scherp. Grappig dat Margo Berends in haar livestream het voorbeeld gaf van de auto, die heeft zij van Berna, iemand die we allebei uit het vak kennen en ontzettend goed kan uitleggen over de PES (problem-etiology-signs&symptoms). ‘Want als je de auto niet kan opstarten, moet je dan benzine tanken of je accu vervangen?’ Berna Rood als spreker over o.a. de PES in casuïstiekbespreking is een aanrader! Ik werd op school trouwens altijd dood gegooid met de PES, herkenbaar?

Avonddienst

Kennen jullie eigenlijk de Aerobika? Die wordt bij ons door een cliënt gebruikt om beter te kunnen doorhoesten. Volgens mij worden de ademhalingsspieren hiermee getraind. Het apparaatje kan namelijk steeds wat zwaarder afgesteld worden en het is de bedoeling dat je een geluidje hoort als je voldoende hard uitademt.

Afgelopen woensdag schreef ik een blog over het Parkinson Café van deze maand. Al gelezen? Ik zal wat meer foto’s uploaden in de blog want de site had wat haperingen afgelopen week.

Parkinson Café Ede

Fysiotherapie bij de dagopvang

Wat deze week ook wel frappant was is dat één cliënt wel ‘fysiotherapie’ aangeboden kreeg in een dagopvang en een andere cliënt op dezelfde locatie in dezelfde situatie niet. Zoiets kan ik niet uitstaan, maar meestal zit er wel een verhaal achter en dat probeer ik dan altijd uit te vogelen. Ik ben er bijna uit. Misschien zal ik er deels nog een blog aan wijden of ten minste toevoegen aan een blog over de opvangcentra in onze omgeving. Zo zie je maar weer, er zijn altijd haken en ogen in de zorg en niets is vanzelfsprekend.

Meedoen met onderzoek

1 juli ga ik met een cliënt meedoen aan een onderzoek in het Radboud UMC waar het draait om de relatie tussen zorgverlener en cliënt/patiënt. Dat is een onderwerp wat mij erg aangaat. Weinig meer kan ik erover vertellen, maar dat zal ik later vast nog wel doen. Samen met een welbekende cliënt hebben we ons opgegeven en zullen we samen naar de bijbehorende locatie rijden. We laten het maar over ons heen komen!

Ik laat het hierbij en werk nog lekker even door in dit mooie weer. De steunkousen heb ik bij mezelf ook maar weer aangetrokken, want niet alleen cliënten hebben last van extra vocht in de benen met deze warmte 🙂

Handtekening Ramona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *