Teamdingen | 4x de grootste kick van werken in de wijk

Vloggen in de zorg

Het blijft een never-ending-story: over hoe saai de wijkzorg schijnt te zijn. Daarbij ervaar ik ook nog eens last van een schrijnend tekort aan wijkverpleegkundigen, waardoor ik bij deze, als soort van verplichting, mijn all-time-favorites in de wijk op een rijtje zet. Daarmee bedoel ik dus de dingen waar ik zo blij van word en voldoening van krijg als wijkverpleegkundige, dat ik er vleugeltjes van krijg. En ja, ook ik wilde altijd het ziekenhuis in. Bij deze 4x mijn grootste kick:

Vloggen in de zorg

1. Iemands (l)even op de rails zetten

Naar huis gestuurde mensen, volledig in paniek en met angst in de ogen op het puntje van hun stoel vertellend dat ze toch echt op een revalidatieplek horen te zijn,  dusdanig hun leven op de rit krijgen zodat ze na een week met het hoofd in de opengeslagen krant en een kopje koffie naast zich languit met de pootjes omhoog vertellen dat ze het allemaal wel prima vinden gaan zo. Lange zin, maar even voor de beeldvorming. Dit is trouwens niet verzonnen.

2. Mensenwerk: veelzijdig mooi

Deel mogen uitmaken bij andere mensen thuis, hun leven in hun vertrouwde omgeving: hun verhalen, hun huis en hun spulletjes, hun ervaringen en kennis. Een wirwar van geknok, hoop, machteloosheid, opluchting, gemoedelijkheid, verdriet, angst, dankbaarheid en tevredenheid. Of het nu om kortdurende zorg van enkele dagen gaat of om jarenlange, chronische zorg. En achter ieder deurtje is het weer anders. Zo fiets je langs een zojuist opgebaarde cliënt en dan sta je een straatje verder met iemand geschikte vakantiekleding te bediscussiëren. Dit gebeurt.

3. Inzetten voor passende zorg

Goed kunnen doorvragen naar iemands achtergrond, een persoonsgerichte oplossing zoeken, een zeldzame ziekte bestuderen, een vernieuwd hulpmiddel eigen maken of een zorgplan opnieuw ordenen. Mede door onze brede kijk zijn er altijd veel dingen om uit te zoeken. Never a dull moment.

4. Teamwork

Samenwerken met andere zorgverleners, collega’s en familie waardoor een cliënt veel breder en sneller goed geholpen wordt. Het gezicht zien, van een cliënt die drie behandelaren tegelijkertijd in zijn woonkamer kan aanspreken in eigen bijzijn, waarin het volledig gaat over de gezondheidsbevordering van díe cliënt, is onbetaalbaar.

Dus, beste studenten; regel een dagje meelopen in de wijk, laat je meevoeren door een iemand die minstens net zo enthousiast is als mij en enjoy.

Handtekening Ramona

2 gedachtes over “Teamdingen | 4x de grootste kick van werken in de wijk

  1. Corien says:

    Top!!!! Helemaal verwoord wat ik elke dag opnieuw beleef, de wijk is een uitdaging. Elke levert een andere situatie op waar je op in moet kunnen springen. Een auto vol met middelen om een snelle maar goede oplossing te kunnen bieden zodat de client weer happy is!!! De wijk……ik had het er tien jaar in moeten gaan werken!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *