Even dit en dat #9 | Over een neusmaagsonde en iets wat mijn neus uit komt, zonder enig verband

Afgelopen week heb ik niet heel veel gewerkt. Gelukkig, want het was natuurlijk ook erg warm. De rapportages staan deze dagen vol met ‘extra water en thee neergezet’, ‘rolluiken aan de zonkant vanmiddag weer naar beneden doen’, ‘winterpyjama maar verstopt’, ‘extra dikke enkels door vocht’, ‘graag zonnescherm uitklappen voor de middag’ en ‘vanmorgen alles tegen elkaar open gezet’.

Vorige blog

Met toestemming van deze dame maakte ik een nieuwe foto welke ik mocht publiceren in het openbaar, te zien in mijn laatste blog: 4x de grootste kick van werken in de wijk. Deze blog schreef ik in 2017 al, maar heb ik met wat kleine aanpassingen opnieuw gepubliceerd, met wat leuke reacties tot gevolg.

Twitter buzz

Wat ik interessant vond om te volgen was de discussie over wat te doen bij mensen met vochtbeperking in tijden van een hittegolf. Interessant om die reacties eens door te lezen, er staan wat nuttige twitterbased tips tussen 🙂

Discussie over ‘de regieverpleegkundige’

Het komt mij de neusgaten uit, maar we kunnen er helaas niet omheen: de discussie over de verergering van (want dat is het) de functiedifferentiatie. Ik vind dat functiedifferentiatie niet opgelegd moet worden vanuit een kantoor, maar in natuurlijk verloop vanuit de praktijk hoort te gaan (zoals het eigenlijk al tientallen jaren gaat want de praktijk is al veel verder dan de politiek). Je ziet dat steeds meer hoogcomplexe taken uit het ziekenhuis door middel van scholingen bijvoorbeeld door de wijkverpleging al vanzelf wordt opgepakt, dus waarom nou weer die drang om alles te ordenen in extra opleidingen, functieverdelingen en taakverdelingen?

Het gaat om het enthousiasme vanuit diegene die de trainingen voor complexe handelingen wil volgen. De kunde en kennis is er al, al dan niet in samenwerkingsverband met specialisten en ziekenhuizen, daar hoeft niet aan getwijfeld te worden. Nieuwe taken moet iemand niet opgelegd krijgen en moet ook niet ingevuld worden door anderen. Teams, in alle takken van de zorg, weten zelf heel goed waar zij meer kennis over nodig hebben en hoe dit te organiseren. Tot zover mijn gedachte.

Generalistisch & gespecialiseerd verpleegkundige: praktijkvoorbeeld!

Deze week kwam ik op gepland huisbezoek bij iemand om te praten over de voortgang van haar ziekte. Maar wat bleek? De net nieuw geplaatste neusmaagsonde was eruit getrokken. Uiteindelijk heb ik helemaal niet zoveel gepraat maar me vooral bezig gehouden om de neusmaagsonde opnieuw te plaatsen, een bestelling te controleren en een ziekenhuisafspraak te kunnen vervroegen. Toen ik de deur uit ging dacht ik: wat fijn dat ik op deze manier gewoon werken kan en er niemand extra aan te pas hoeft te komen, zoals het bij andere organisaties soms wel zo gaat. De volgende keer praten we wel weer verder. Je doet gewoon wat nodig is.

Tot zover mijn beknopte week!

Handtekening Ramona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *