Even dit en dat #13 | Hitteplan, bekwaamheid bijschafen en BIG2 herzien

Zo, leeft iedereen nog? Allemaal de hoge temperaturen overleefd? Vorige week had ik wat last van hoofdpijn, maar ik heb er deze week goed op gelet dat ik ook extra water moet drinken. Tot nu toe lijkt het te helpen, want ik heb geen klachten.

Hitteplan

Natuurlijk besteden we in de thuiszorg ook extra aandacht aan de cliënten bij deze temperaturen. Benen worden vaker hoog gelegd tegen vochtophopingen, we zetten extra drinken klaar en letten er goed op dat niemand onwel wordt. We lopen regelmatig even door de huizen om alle ramen/rolluiken tegen elkaar open/dicht te doen en zonneschermen te gebruiken. Gelukkig hebben steeds meer mensen ook mobiele airco’s of ventilatoren. Ondanks dat kunnen wij niet 24/7 bij onze cliënten zijn, maar gelukkig merk ik dat familieleden van cliënten vaak een extra bezoek brengen om hun dierbaren van extra drinken te voorzien en een oogje in het zeil te houden.

Tips bij hoge tempteraturen

Ik merk dat veel mensen hun tips delen bij warmte, zowel voor cliënten als voor ons thuiszorgmedewerkers. Het lijkt me handig om die te gaan verzamelen en op een rij te zetten, want toch zie ik soms weer verrassend nieuwe creatieve oplossingen voorbij komen. Woensdag zal ik die blog dan plaatsen.

Extra werken

Natuurlijk zijn er nu extra diensten die gewerkt worden, dus verder houd ik me vooral rustig. Ook de blog is wat lastiger bij te houden in de zomerperiode nu de kinderen thuis zijn. Het kan dus wat rustiger zijn van mijn kant!

Opfrissertjes door nieuwe ‘zorgvragen’

Momenteel ben ik me weer aan het verdiepen in infusie en ACT-zwachtelen aangezien dit bij ons sinds kort aan de orde is en een tijdje niet meer van toepassing was. Dat betekent dat ik weer de protocollen doorneem en evt. ga oefenen met collega’s om bekwaam te blijven. Dankzij deze variërende zorg die zo nu en dan door het jaar heen terug komt, blijven we qua kennis toch up to date. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Alle informatie is binnen een paar klikken beschikbaar op ons web en de lijntjes met collega’s kort. Bovendien stellen we ons flexibel op om elkaar te helpen.

BIG2

Het onderwerp wat mijn Twitter timeline minder vrolijk maakt, wet BIG2, blijkt herzien te gaan worden. Aan de ene kant is dat heel fijn, want veel verpleegkundigen zijn het niet eens met het plan over de nieuwe wetgeving. Aan de andere kant is het ook niet fijn dat er weer veel overlegtijd en geld wordt verspild aan een probleem die niet helder is of misschien niet eens bestaat. Dat er volgens de minister al 40 jaar aan gewerkt is geldt voor mij niet als een belangrijk argument als dit niet inzichtelijk en niet zinvol is gegaan. Nu weet ik dat nieuwe plannen altijd weerstand geven, maar in dit geval lijkt er totaal niet goed gecommuniceerd te zijn tussen de mensen in het werkveld en besturen van vakbonden en de politiek. Niks is frustrerender dan dat, al komt het van de telefoon afgegooid worden na twintig minuten wachttijd bij de artsassistente, of een Medido die voor de derde keer achtereenvolgend zijn blisterzakjes niet goed uitrolt, uiteraard ook in de buurt. Tot over mijn onontkoombare frustraties vanuit de wijk.

Om mijn weekoverzicht toch maar weer positief af te sluiten kan ik je dit wel vertellen: de werkkleding is na het wassen met dit weer zo weer droog. Doe het rustig aan en wie weet, tot de volgende blog!

Handtekening Ramona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *