Coronavirus: wat doen we er in de thuiszorg aan?

Coronavirus

Net als de griep is het coronavirus makkelijk over te dragen van mens op mens. Waar ik mij zorgen om maak zijn met name de cliënten met wie wij werken: zij zijn een kwetsbare groep die vaak grote gevolgen ervaren bij een virus. Waar ik amper een week ziek van zou kunnen worden kan het bij hen maanden duren met veel ernstigere gevolgen van dien, waar de dood geen uitzondering bij is. Dus nu wordt mij door cliënten en mijn eigen sociale kring wel eens de vraag gesteld: wat doen jullie eigenlijk nu het coronavirus zo dichtbij komt?

Zoals bekend vanuit de verpleegkundige opleiding al, houd ik bij dit soort situaties (denk ook aan de Mexicaanse griep) altijd de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de gaten (rivm.nl). Verder kun je ook een kijkje nemen op de site van de GGD die zich bezig houdt met infectieziektepreventie.

Handhygiëne

Handhygiëne blijft natuurlijk met stip op nummer één staan als het gaat om infectiepreventie. Hoe pak je dat in de thuiszorg aan? Ik kan je alvast vertellen dat het niet vreemd is dat we in huishoudens terecht komen waar geen handzeep ter beschikking is. Daarom is het beschikbaar stellen van handzeep een voorwaarde om bij iemand thuis te kunnen werken. Zichtbaar vuil moet je volgens protocol altijd van de handen wassen met water en zeep. Nu deed ik dat al uit routine bij de mensen thuis.

Verder is het belangrijk handalcohol op zak te hebben. Handalcohol gebruik je na ieder patiëntencontact. Als je bij iemand de deur uitloopt is het goed handalcohol te gebruiken zodat je de kans minimaliseert om een virus van het ene huis naar het ander huis mee te nemen. Dat is hetzelfde als dat je in het ziekenhuis altijd je handen dient te desinfecteren als je bij iemand de kamer uitloopt nadat je daar net een handeling hebt verricht, al is het maar een bord oprapen of een deken omslaan. Wassen hoeft dan niet, tenzij er zichtbaar vuil aanwezig was. Desinfecteren doodt ook meer bacteriën dan het wassen van de handen is mij geleerd. En het is ook nooit zeker hoe hygiënisch de handdoeken bij de mensen thuis zijn. Bovendien is de handalcohol van tegenwoordig ook huidvriendelijker en zachter voor je huid, waardoor je minder kans op schade hebt. Huidschade kan weer een bron van bacteriën worden, dus dat moet je proberen te voorkomen.

rivm.nl

Vergeet trouwens ook je polsen niet, iets wat ik vaak mis op bovenstaande plaatjes, maar wel benoemd wordt.

Wat ook een veelgehoorde misvatting is, is dat collega’s denken schoner te werken omdat ze de hele tijd handschoenen aan hebben gehad. Maar wat als je de handschoenen daar weer uittrekt (zonder de buitenkant aan te raken)? Dan raak je toch weer de deurklink aan. Daarom: altijd desinfecteren bij het weg gaan.

wanneer handhygiëne toepassen
rivm.nl

Nu het coronavirus dichtbij komt ben ik mij wel meer bewust geworden van hoe ik mijn handhygiëne uitvoer en ben hierin wel strenger geworden. Een voorbeeld is dat ik nu in zowel mijn werktas als twee verschillende jassen en auto een flesje handalcohol bij me heb en niet een dagje geen alcohol gebruik. Ook als ik de school van mijn kinderen uitloop of boodschappen heb gedaan gebruik ik nu handalcohol, wat ik daarvoor nooit deed. Dat doe ik nu wel in de hoop dat ik niet ziek wordt en mijn collega’s extra diensten moeten draaien of dat ik cliënten ga besmetten. Verder worden ook steeds meer landelijke bijeenkomsten geannuleerd zoals een congres, wat ik begrijp. Ohja en liftknopjes, deurbellen en dergelijke, raak ik nu alleen maar aan met de mouw van mijn jas 🙂

Tja, verder is het afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen. Ik ben niet iemand die met de neus bovenop het (vaak aangedikte) nieuws zit, maar ik houd het wel een beetje in de gaten. Je komt er tegenwoordig eigenlijk ook niet meer onderuit!

Wanneer ik bovenstaande uitwissel met cliënten dan ervaar ik ook dat ze dit prettig vinden om te weten. Het geeft denk ik een stukje rust. Laatst pakte ik in een acute situatie een cliënt expres onder de bovenarm toen ze moeite had met opstaan, terwijl ze liever in de hand steun heeft waar ze dan altijd zo’n permanent slijmdoekje in vasthoudt. Dat je dan de wind van voren krijgt is ook niet geheel vreemd 🙂 Het is een beetje als tussen de klippen doorzeilen, maar handhygiëne na afloop is en blijft toch echt mijn focus deze tijd.

Ik kan je deze brochure aanraden als je meer wil weten over de juiste manier van handhygiëne: https://www.rivm.nl/documenten/brochure-handhygiene

Hoe gaan jullie om met hygiëne? Zijn er dingen die je anders bent gaan doen? Laat maar weten, ik ben benieuwd!

Handtekening Ramona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *