Supernova

Supernova recensie

Een prachtige film over twee geliefden waarvan er één aan dementie lijdt, of eigenlijk beiden natuurlijk. Het is een film waar stichting Alzheimer Nederland reclame voor maakte in de nieuwsbrief, ik op LinkedIn voorbij zag komen en in kranten. Met in de film ontzettend goede acteurs en een onderwerp wat me het afgelopen jaar flink bezig hield. Alle facetten uit de film stippen onderwerpen aan wat dementie met mensen doet en waar je als verpleegkundige mee te maken krijgt; coping, rouwverwerking, belastbaarheid van mantelzorg, het belemmeren van activiteiten, persoonlijke zorg, intimiteit, de sociale kring…

Ondanks dat ik veel vanuit mijn werkgerelateerde point of view naar de film heb gekeken, is het een ontroerende film omdat het ook gewoon op en top menselijk is. Niks dik er bovenop, niks is overdreven. Alles is zo herkenbaar. Het doet mij voorstellen over hoe het eraan toe gaat bij mensen thuis in een dergelijke situatie, als wij; de thuiszorg, de deur uit zijn. Nog meer dat stukje intimiteit achter de voordeur. En dat is belangrijk om te beseffen. Denk aan dat luisterend oor dat we moeten bieden. Vergeet dat niet.

Handtekening Ramona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *